GIGANTISK EJENDOMSBOBLE I KINA?

26. september 2015.

Kina - boligboble - Sorthvid

Vi er stærkt bekymret for, at Kina står over for et krak på ejendomsmarkedet, der vil udløse en tsunami af ødelæggelse af økonomisk velstand. I første omgang vil det ramme boligejernes formuer og dernæst deres kreditorer, herunder den relative store skyggebank industri i Kina. Den kinesiske økonomi vil lide under disse prisfald og selvfølgelig senere økonomien i resten af verden, da væksten i Kina udgør en meget væsentlig andel af den samlede globale vækst.

Som det ses af nedenstående graf er prisen på en lejlighed i Beijing på et meget højt niveau og ligger på 33 gange den gennemsnitlige kinesiske årsindkomst.

Kina-Prisindkomst

Til sammenligning koster en lejlighed i London 15 gange indkomsten og 6-7 gange indkomsten i København, Berlin og New York.

Allerede når de finansielle markeder lugter lunten starter kædereaktionen – en reaktion der vil få markant indflydelse på alle verdens aktie-og kreditmarkeder med stærkt stigende risikopræmier til følge. Efterfølgende vil det få den sædvanlige negative konsekvens for den økonomiske vækst, antallet af arbejdsplaser osv.

Kina-Boligpriser

De første tegn på, at prisfaldet er sat ind ses af grafen overfor. Denne viser at antallet af byer, hvor priserne falder nu udgør 69 ud af 70 storbyer. En markant ændring i forhold til sommeren 2013 hvor priserne steg i 68 ud af 70 byer.

Hvad skal man gøre som investor?

Det er essentielt, at vi som investorer holder et skarpt øje på Kina og dets ejendomsmarked, og vigtigst holder øje med, hvornår de internationale finansielle markeder ”lugter lunten”, idet det forventeligt vil udløse fald på aktiemarkederne og stigende risikopræmier på kredit.

Faktaboks-KinaHold derfor øje med den kommende udvikling i ovenstående graf, priserne på de frie H-aktier på de kinesiske ejendomsaktier og prisen på kobber. Desuden bør I holde øje med meldinger om defaults på kinesiske virksomhedsobligationer og Trustfonde (pga. vores mistanke om en mulig kreditkrise i Kina) og negative meldinger fra vestlige virksomheder der sælger luksusvarer til Kina (antikorruptionskampagnen har f.eks. medført et fald i Kinas import at Skotsk whisky på 35 %).

Arbejdet med at overvåge udviklingen i Kina vanskeliggøres af den manglende tradition for/vilje til at levere troværdige data. Desuden mangler vi alle en kritisk journalistik i Kina, der kan afdække de brodne kar i den kinesiske økonomi.

Skrevet af Per Gramstrup